Rsch Assoc Sally Grainger (Reading University) – historyk pożywienia. W swoich badaniach łączy wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej i archeologii eksperymentalnej, opracowując uwspółcześnione wersje antycznych przepisów kulinarnych (np. książka Cooking Apicius).
dr Maciej Helbig (badacz niezależny) – filolog klasyczny, absolwent Uniwersytetu Śląskiego. Jego zainteresowania badawcze koncentrują się wokół znaczenia flory w antycznych i bizantyńskich sielankach (monografia: Musa illa rustica. Rośliny w sielankach Wergiliusza) oraz rekonstrukcji antycznych przepisów kulinarnych.
22 października 2024, godz. 17:00, Instytut Historii, ul. Kamińskiego 27a (sala 202) oraz MS Teams
- dr Maciej Helbig, Silphium – the botanical enigma of the ancient world (abstrakt)
- Rsch Assoc Sally Grainger, Cooking with silphium. Preliminary experiments with Ferula drudeana and Ferula asafoetida (abstrakt)
Link do spotkania: Smaki starożytności
23 października 2024, godz. 17:00, UWAGA! Zmiana lokalizacji na: bufet Wydziału Zarządzania UŁ, ul. Matejki 22/26 (poziom -1)
- Warsztat rekonstrukcyjny: Smaki antycznego Rzymu (limit miejsc – 20 osób)
Osoby zainteresowane udziałem w warsztacie prosimy o kontakt mailowy: ceraneum@uni.lodz.pl; w tytule maila prosimy podać hasło „Smaki antycznego Rzymu”.