Opis technologii
Opracowano sposób elektroanalityczny, który pozwala na selektywne oznaczenie chininy w produktach ciekłych, w których wspomniana substancja chemiczna występuje jako dodatek do żywności. Sposób charakteryzuje się wysoką selektywnością i pozwala na bezpośrednie przeprowadzenie analizy w próbkach ciekłych o dużym stężeniu cukrów. Dolny limit oznaczalności chininy wynosi kilka mikromoli na litr. Wykonanie pomiarów wymaga użycia opracowanego elementu przekaźnikowego bazującego na granicy fazowej typu ciecz-ciecz, zestawu elektrod do polaryzacji wytworzonego interfejsu, potencjostatu przystosowanego do prowadzenia pomiarów
w układach czteroelektrodowych oraz oprogramowania do analizy uzyskanych wyników.
Główne zalety
Sposób jest prosty i pozwala na przeprowadzenie taniej analizy jakościowej i ilościowej. Aparatura pomiarowa bazuje na komercyjnie dostępnych potencjostatach. Dodatkowo, sposób opisuje protokół wytworzenia czujnika będącego nośnikiem granicy fazowej typu ciecz-ciecz do kilkukrotnego wykorzystania.
Korzyści z wdrożenia technologii
- stworzenie narzędzi do konsumenckiej kontorli jakości
- prowadzenie częstych kontroli produktów żywnościowych ukróci nieuczciwe praktyki konsumentów żywności
- zaproponowany sensos elektrochemiczny może zastąpić testy kolorymetryczne
Zastosowanie rynkowe
Wynalazek może być wykorzystywany do konsumenckiej kontroli jakości żywnoci lub formualcji farmaceutycznych zawierających
w swoim składzie chininę. Zaproponowany sposób można wykożystać do kontroli jakościowej zintegrowanej z linią produkcyjną produktów spożywczych.
Informacje dodatkowe
Sposób został przetestowany do wyznaczenia zawartości chininy w produktach typu tonik.
Typ współpracy
umowa licencyjna
Kontakt z brokerami
tel. 609 934 834
Daria Gładysz
daria.gladysz@uni.lodz.pl
Anna Kolanowska
anna.kolanowska@uni.lodz.pl